"Als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, zou ik vandaag nog een appelboom planten." - Maarten Luther

WAT BELEEF JE IN DE GOEDE WEEK EN MET PASEN?

Tischeredegesprek zondag 25 maart met ds Foeke Knoppers en ds Jan van der Klis

Op Palmzondag, de eerste dag van de Goede Week spreken we met twee heel verschillende theologen over de betekenis van deze bijzondere dagen die uitlopen op Pasen. Wat beleven we op Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en in de Paasnacht en Paasmorgen. Hoe kunnen we de het bijbelse verhaal, de kerkelijke traditie, de liturgie en de intense vieringen deze week verbinden met ons eigen geloof en leven?

Jan van der Klis is emeritus predikant van de Open Hofkerk, die hij zag veranderen van een kale ruimte in een kerk vol rijke symbolen die vooral in de Goede Week en met Pasen centraal staan. Volgens ds Van der Klis weerspiegelt die ontwikkeling het besef hoe krachtig 'beeldtaal' is en hoezeer we gebaat zijn bij het ontwikkelen van verbeeldingskracht om een 'levend' geloof te behouden. Foeke Knoppers is emeritus predikant van de Remonstrantse Gemeente in de Regentessekerk. Hij heeft naam gemaakt als vrijzinnig theoloog en is kenner van Spinoza die grote invloed heeft op het moderne geloven waarin God op andere manier wordt gedacht dan in de traditionele Godsvoorstellingen en ook in onze voorstellingen inzake Goede Vrijdag en Pasen.

Onder genot van een broodje gaan we met beide theologen in gesprek, geleid door diaken Theo van Driel. Toegang vrij (mandje voor de onkosten).

 

Geloof laat een Muur vallen. Christian F├╝her en de vreedzame revolutie van 1989

 

Hoe de liederen en teksten van een gewone Lutherse dominee een politiek systeem ondermijnden.

Op 7 oktober verscheen de Nederlandse vertaling van Christian Führer's mémoires Wir sind dabei gewesen onder de titel Geloof laat een Muur vallen. Memoires van de Wende-dominee. Deze vertaling is verzorgd door Pieter Oussoren, die bekend is als vertaler van de Naardense Bijbel (2004, 201712) en eerder als vertaler van Erich Loest's Nikolaikirche (Het wonder van Leipzig, Boekencentrum 2003). Van Luther geleerd wordt door Uitgeverij Skandalon verzorgd als een soort brevier: voor elke dag  een bladzij tekst uit de mémoires van Führer, uitgevoerd als een fraai hardgebonden boek met leeslint en foto's.

Zie http://www.skandalon.nl/shop/biografien/455-geloof-laat-een-muur-vallen.html

Tischrede-gesprekken

Elke vierde zondag van de maand om 12.00 (behalve in de maanden mei-augustus)

Spannende gesprekken met spraakmakende denkers over de eigentijdse betekenis en relevantie van aloude geloofsbegrippen naar analogie van de beroemde Tischreden van Luther. Een lichte lunch wordt geserveerd. Toegang vrij (collecte)

Muziekdiensten

Elke tweede zondag van de maand om 12.00

Jonge talenten zingen grote muziek in kleine bezetting ingebed in een klassieke liturgie.

Kerkblad Opwaarts

Klik hier voor het laatste nummer van ons kerkblad

Kerkdiensten: zondags 10.00 uur

Behalve de tweede zondag van de maand